Steunkousen

Benen zijn belangrijk

Ongeveer de helft van onze bevolking vertoont symptomen van aderaandoeningen in de benen in een vroeg of een meer gevorderd stadium. Zonder een juiste en tijdige behandeling kunnen spataderen ingrijpende gevolgen hebben op de kwaliteit van het leven en de mobiliteit van de persoon. Onze gezondheid ligt ons na aan het hart. Daarom is het van essentieel belang onze levensnoodzakelijke spieren zo goed mogelijk te verzorgen en te oefenen. De hartspier en haar pompsysteem vervullen een vitale functie in het lichaam. Duizenden malen per dag stuwt een gezond hart het bloed krachtig en onder hoge druk via de slagaders tot in alle delen van het lichaam. Zo transporteert ons bloed zuurstof en voedingsstoffen door het hele lichaam om alle organen te bevoorraden. Even essentieel is daarna de afvoer van het gebruikte, zuurstofarme bloed via de aderen terug naar het hart. Een goed functionerende bloedsomloop is hierbij van levensbelang. Omdat beide processen het aderstelsel vaak sterk belasten, moeten de aders bijzonder elastisch zijn. Het transport van het bloed vanuit de onderbenen terug naar het hart is een moeilijk proces. Deze bloedstroom wordt voornamelijk bevorderd door de beweging van de spierpompen (o.a. de kuitspieren). Zo worden de venen (aderen) samengeperst en het bloed kan dan terugvloeien in de richting van hart. De aderen zijn voorzien van een kleppen systeem dat het bloed slechts in één richting laat stromen – namelijk in de richting van het hart toe. Bij onvoldoende werking van de kleppen kan het bloed minder vlot terugvloeien. Het hoopt zich dan op ter hoogte van de onderbenen en in de kuitstreek. De druk stijgt, en de venen worden wijder. Op dat moment kunnen spataderen ontstaan. Dit proces vormt jaar na jaar een zware belasting voor onze aderen Het is dan ook van het hoogste belang het aderstelsel zo goed mogelijk te onderhouden.

Elastische therapeutische kousen

Er bestaan verschillende behandelingsmethodes voor ader aandoeningen. Het uitvoeren van “compressie” of “druk” op het te behandelen been is wellicht de meest succesvolle en tot nog toe de meest beproefde. De druk die een compressiekous op de huid en het onderliggende weefsel uitoefent gaat verwijding van de venen tegen. Dankzij voldoende compressie sluiten de kleppen aan de binnenzijde van de venen opnieuw beter, waardoor het bloed niet kan terugstromen naar de onderbenen of stagneren aan de voet. Deze externe druk is ook ondersteuning voor de werking van de spierpomp. Anderzijds kunnen zwellingen ook afnemen door training van de spieren.

Kamra Medical is erkend leverancier van elastische therapeutische kousen. We hebben een ruime ervaring in het aanmeten hiervan.

Naar boven